Založ si blog

Kedy bude oslava?

            Blíži sa tretie tisícročie a my stále nevieme, kedy sa začne, či 1. januára 2000, alebo 1. januára 2001. Isté je len, že to bude o 00,00 hod. Problém spočíva v tom, či existoval rok nula: jedni hovoria, že áno, druhí, že nie, tretí váhajú, alebo o takej dávnej minulosti radšej neuvažujú.

            Ak sa chceme dopracovať k správnej odpovedi, musíme vziať do úvahy viacero faktorov. Predovšetkým je zaujímavé uvedomiť si rozličný spôsob zaznamenávania časových, resp. kalendárnych údajov: neexistuje nultý mesiac (január je prvý, december dvanásty), nepoznáme nultý deň (napr. nultého júna), zato existuje nultá hodina, nultá minúta a nultá sekunda. Vzniká  tu aj paradox známy napr. z hokeja: gól padol, keď časomiera ukázala 14,37 (14 minút, 37 sekúnd), ale bolo to v 15. minúte. Reportér by mal povedať, že išlo o 37. sekundu 15. minúty, ale obyčajne hovorí tak, ako je napísané: v 14. minúte  a 37. sekunde. Celý problém pochádza z toho, že prvá minúta sa označuje číslom nula. Najhoršie na celej veci je, že na označovanie prvého časového úseku nulou alebo jednotkou niet pravidla. Ale čo potom s rokmi?

            Roky sa líšia od všetkých ostatných časových jednotiek tým, že sú im nadradené (ostatné jednotky sa uvádzajú vlastne vždy v rámci rokov, i keď to môže byť v jednotlivom prípade  zamlčané), ale najmä tým, že sa od prípadnej nuly počítajú aj dozadu (prvý rok pred Kristom = mínus 1). Nikdy oficiálne nepíšeme, že udalosť sa stala napr. 22. februára o -1. hod. (čo  by asi znamenalo 21. februára o 23. hod.). Rovnako to je s mesiacmi aj dňami.

            Vzhľadom na roky „pred naším letopočtom“ a „nášho letopočtu“ by sa ten rok s označením nula priamo žiadal (ale iba raz, keďže nula nemôže byť záporná). Vyzerá naozaj rozumne,  ak medzi 22. februárom r. -1 a 22. februárom r. +1 uplynuli  dva roky, tak ako medzi teplotou +1 °C a -1 °C je rozdiel dva stupne.

            Okrem tohto argumentu podporuje nulu aj počítanie rokov v ľudskom živote. 6-mesačné dieťa má 0 rokov a 6 mesiacov,  jubileum päťdesiatky oslavujeme pri 50. narodeninách (a nie  pri päťdesiatych prvých), lebo presne vtedy žijeme 50 rokov.  Prečo by mala nula chýbať, keď ide o udalosti výrazne súvisiace so životom? Prečo by malo mať dieťa, ktoré sa narodilo presne na rozhraní letopočtov (trebárs Ježiš Kristus) prvé narodeniny 1. januára roku dva? Aká by v tom bola logika?

            Napokon sa prikláňame k nule aj z akýchsi  prakticko-estetických dôvodov: pretože v tom prípade bude oslava v noci na 1.1.2000 – a ľudí poteší objavenie sa krásneho okrúhleho čísla.

            Náš (gregoriánsky) kalendár bol zavedený r. 1582 po Kr., bohužiaľ, nevieme, ako sa jeho autor postavil k otázke nuly. Možno sa takémuto „detailu“ ani nevenoval. Nemáme dostatočné  historické vzdelanie, aby sme mohli posúdiť, či sa jednotlivé udalosti spred 2000 rokov dajú posudzovať s presnosťou na jeden rok, či je naozaj známe, čo sa udialo v prvom roku pred Kristom a čo v prvom roku po Kristovi. Aj historici si zrejme potrebu nuly uvedomujú, keď ju na časových grafoch vždy uvádzajú; druhá vec je, či sa niekedy dohodli, ako sa má označovať prvý rok nášho letopočtu: nulou alebo jednotkou?

            Ak nám však dokážu, alebo aspoň nás dôveryhodne presvedčia, že pápež Gregor XIII. s nulou nerátal, neostane nám iné, len oslavu odložiť na noc z 31.12.2000 na 1.1.2001. V prípade nedostatočných dôkazov máme dve možnosti: buď sa na veci dodatočne dohodnúť, alebo oslavovať dvakrát, prípadne ešte tretia možnosť: veseliť sa celý rok. V každom prípade očakávame, že sa k otázke vyjadria tí najkompetentnejší: pracovníci Historického ústavu SAV. Alebo OSN?

            Na obrázkoch je k dvom uvedeným možnostiam pripojená ešte tretia, podľa ktorej pred naším letopočtom aj dni a mesiace (nebodaj aj hodiny, minúty a sekundy) „bežia“ opačne. Ale to  už je len taký absurdný či žartovný nápad.

 

Bedrich Formánek, Nedeľná Pravda 17.5.1996

 


Roky a dni okolo začiatku nášho letopočtu: -1 označuje prvý rok pred Kristom

Obstrek

24.03.2017

Prišiel som na zastávku autobusu a ihneď som si všimol, že niečo nie je v poriadku. Postávalo tam asi dvanásť ľudí, z nich jedenásti najmenej päť metrov od ulice. Iba jeden stál tesne pri obrubníku – mal perfektný baloniak smotanovej farby, béžové nohavice, svetlohnedé topánky. Jednoducho elegán. Zbystril som pozornosť. Bolo pekné jesenné počasie, príjemne teplo, asi [...]

Čínska reštaurácia

24.03.2017

Stala sa mi takáto príhoda. Večeral som v čínskej reštaurácii istého slovenského mestečka (neviem, či by som mal prezradiť jeho názov). Pred ôsmou tam bolo len málo hostí, ale pri jednom stole sedel čínsky chlapček a intenzívne si písal domácu úlohu. Pozoroval som ho a veľmi na mňa zapôsobilo, ako bol sústredený a zaujatý písaním. Bolo jasné, že to robí rád [...]

Prechyľovanie

11.03.2017

Máme my nesporne ťažkú reč, veď ktorý Angličan by si dokázal zapamätať skloňovanie všetkých našich vzorov a výnimiek. Druhým problémom, hoci jednoduchším, je obľúbené prechyľovanie, ale všetci aspoň vedia, že ak je na konci mena -ová, alebo niekedy len -á, ide o ženu. Ten Angličan musí k menu Thatcher pripísať Mr alebo Mrs alebo Miss, prípadne Margaret alebo [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 13960x
Priemerná čítanosť článkov: 1745x

Autor blogu

Kategórie