Založ si blog

Prechyľovanie

Máme my nesporne ťažkú reč, veď ktorý Angličan by si dokázal zapamätať skloňovanie všetkých našich vzorov a výnimiek. Druhým problémom, hoci jednoduchším, je obľúbené prechyľovanie, ale všetci aspoň vedia, že ak je na konci mena -ová, alebo niekedy len -á, ide o ženu. Ten Angličan musí k menu Thatcher pripísať Mr alebo Mrs alebo Miss, prípadne Margaret alebo Elizabeth, pričom už aj malý Angličan vie, že Jean patrí ženskému pohlaviu (kdežto u Francúzov mužskému). Teda Thatcher môže byť muž aj žena, a aké skloňovanie, keď idem na prechádzku with Mr Thatcher, alebo som pozval na večeru Miss Thatcher.

Ale prejdime k nášmu novému zákonu. S mužmi nie sú problémy: prišiel k nám na oficiálnu návštevu Major (ani najväčší purista nenavrhol prepis Mejdžö), privítali sme Majora, dali sme kvety Majorovi. Proti tomu anglická menšina nenamieta. Ale čo s Ildikó Kissovou? Tá bude mať právo písať si bez prechyľovania slečna Kiss Ildikó. Prečo nie, veď to už počúvame aj v Rádiu Twist: tenisový turnaj vyhrala Steffi Graf, druhá bola Ildikó Kiss. Každý rozumie a vie, že nehral Sampras. Ale teraz príde pointa: ako to skloňovať?

Sú štyri možnosti:

  1. Po starom: turnaj vyhrala Graf, cenu odovzdali Grafovej.
  2. Zaradiť ženské mená medzi nesklonné („neprechyľovať – neskloňovať“): cenu odovzdali Graf, ktorá bola na ceremoniáli spolu s Kiss, Sabatini a Navratil.
  3. Nový návrh: skloňovať podľa vzoru dub: ceny odovzdali Steffi Grafu, Ildikó Kissu, Jean Sabatiniu a Martina Navratilu. (Všimnite si, že podľa zaužívaného zvyku krstné mená sa neskloňujú.)
  4. Vyhnúť sa skloňovaniu, t.j. ženské mená používať iba v prvom páde: cenu dostala Steffi Graf, na slávnosti bola aj Ildikó Kiss, domov sme odchádzali spolu s ďalšími tenistkami (Jean Sabatini, Martina Navratil).

Pedagógovia povedia: treba si vybrať, ale tak, aby bola spokojná väčšina, menšina aj Štrasburg. Keďže však skúsenosti hovoria, že to zrejme nepôjde, podávame návrh, aby sa pripustili všetky štyri možnosti, a ak niekto objaví piatu, aj tá. No problem.

Na záver musíme povedať, že zámerne sme obišli problém čínskych mien, čo je dôležitá otázka, najmä s ohľadom na čínsku menšinu. Ale o tom potom.

Jean Formanek

 

P.S. V redakcii (myslím, že to bola Slovenská Republika) vypustili poslednú vetu, ktovie prečo. Publikoval okolo r. 1998 Bedrich Formánek

 

Obstrek

24.03.2017

Prišiel som na zastávku autobusu a ihneď som si všimol, že niečo nie je v poriadku. Postávalo tam asi dvanásť ľudí, z nich jedenásti najmenej päť metrov od ulice. Iba jeden stál tesne pri obrubníku – mal perfektný baloniak smotanovej farby, béžové nohavice, svetlohnedé topánky. Jednoducho elegán. Zbystril som pozornosť. Bolo pekné jesenné počasie, príjemne teplo, asi [...]

Čínska reštaurácia

24.03.2017

Stala sa mi takáto príhoda. Večeral som v čínskej reštaurácii istého slovenského mestečka (neviem, či by som mal prezradiť jeho názov). Pred ôsmou tam bolo len málo hostí, ale pri jednom stole sedel čínsky chlapček a intenzívne si písal domácu úlohu. Pozoroval som ho a veľmi na mňa zapôsobilo, ako bol sústredený a zaujatý písaním. Bolo jasné, že to robí rád [...]

Kedy bude oslava?

20.01.2017

Blíži sa tretie tisícročie a my stále nevieme, kedy sa začne, či 1. januára 2000, alebo 1. januára 2001. Isté je len, že to bude o 00,00 hod. Problém spočíva v tom, či existoval rok nula: jedni hovoria, že áno, druhí, že nie, tretí váhajú, alebo o takej dávnej minulosti radšej neuvažujú. Ak sa chceme dopracovať k správnej [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 13857x
Priemerná čítanosť článkov: 1732x

Autor blogu

Kategórie