Založ si blog

Kedy bude oslava?

            Blíži sa tretie tisícročie a my stále nevieme, kedy sa začne, či 1. januára 2000, alebo 1. januára 2001. Isté je len, že to bude o 00,00 hod. Problém spočíva v tom, či existoval rok nula: jedni hovoria, že áno, druhí, že nie, tretí váhajú, alebo o takej dávnej minulosti radšej neuvažujú.

            Ak sa chceme dopracovať k správnej odpovedi, musíme vziať do úvahy viacero faktorov. Predovšetkým je zaujímavé uvedomiť si rozličný spôsob zaznamenávania časových, resp. kalendárnych údajov: neexistuje nultý mesiac (január je prvý, december dvanásty), nepoznáme nultý deň (napr. nultého júna), zato existuje nultá hodina, nultá minúta a nultá sekunda. Vzniká  tu aj paradox známy napr. z hokeja: gól padol, keď časomiera ukázala 14,37 (14 minút, 37 sekúnd), ale bolo to v 15. minúte. Reportér by mal povedať, že išlo o 37. sekundu 15. minúty, ale obyčajne hovorí tak, ako je napísané: v 14. minúte  a 37. sekunde. Celý problém pochádza z toho, že prvá minúta sa označuje číslom nula. Najhoršie na celej veci je, že na označovanie prvého časového úseku nulou alebo jednotkou niet pravidla. Ale čo potom s rokmi?

            Roky sa líšia od všetkých ostatných časových jednotiek tým, že sú im nadradené (ostatné jednotky sa uvádzajú vlastne vždy v rámci rokov, i keď to môže byť v jednotlivom prípade  zamlčané), ale najmä tým, že sa od prípadnej nuly počítajú aj dozadu (prvý rok pred Kristom = mínus 1). Nikdy oficiálne nepíšeme, že udalosť sa stala napr. 22. februára o -1. hod. (čo  by asi znamenalo 21. februára o 23. hod.). Rovnako to je s mesiacmi aj dňami.

            Vzhľadom na roky „pred naším letopočtom“ a „nášho letopočtu“ by sa ten rok s označením nula priamo žiadal (ale iba raz, keďže nula nemôže byť záporná). Vyzerá naozaj rozumne,  ak medzi 22. februárom r. -1 a 22. februárom r. +1 uplynuli  dva roky, tak ako medzi teplotou +1 °C a -1 °C je rozdiel dva stupne.

            Okrem tohto argumentu podporuje nulu aj počítanie rokov v ľudskom živote. 6-mesačné dieťa má 0 rokov a 6 mesiacov,  jubileum päťdesiatky oslavujeme pri 50. narodeninách (a nie  pri päťdesiatych prvých), lebo presne vtedy žijeme 50 rokov.  Prečo by mala nula chýbať, keď ide o udalosti výrazne súvisiace so životom? Prečo by malo mať dieťa, ktoré sa narodilo presne na rozhraní letopočtov (trebárs Ježiš Kristus) prvé narodeniny 1. januára roku dva? Aká by v tom bola logika?

            Napokon sa prikláňame k nule aj z akýchsi  prakticko-estetických dôvodov: pretože v tom prípade bude oslava v noci na 1.1.2000 – a ľudí poteší objavenie sa krásneho okrúhleho čísla.

            Náš (gregoriánsky) kalendár bol zavedený r. 1582 po Kr., bohužiaľ, nevieme, ako sa jeho autor postavil k otázke nuly. Možno sa takémuto „detailu“ ani nevenoval. Nemáme dostatočné  historické vzdelanie, aby sme mohli posúdiť, či sa jednotlivé udalosti spred 2000 rokov dajú posudzovať s presnosťou na jeden rok, či je naozaj známe, čo sa udialo v prvom roku pred Kristom a čo v prvom roku po Kristovi. Aj historici si zrejme potrebu nuly uvedomujú, keď ju na časových grafoch vždy uvádzajú; druhá vec je, či sa niekedy dohodli, ako sa má označovať prvý rok nášho letopočtu: nulou alebo jednotkou?

            Ak nám však dokážu, alebo aspoň nás dôveryhodne presvedčia, že pápež Gregor XIII. s nulou nerátal, neostane nám iné, len oslavu odložiť na noc z 31.12.2000 na 1.1.2001. V prípade nedostatočných dôkazov máme dve možnosti: buď sa na veci dodatočne dohodnúť, alebo oslavovať dvakrát, prípadne ešte tretia možnosť: veseliť sa celý rok. V každom prípade očakávame, že sa k otázke vyjadria tí najkompetentnejší: pracovníci Historického ústavu SAV. Alebo OSN?

            Na obrázkoch je k dvom uvedeným možnostiam pripojená ešte tretia, podľa ktorej pred naším letopočtom aj dni a mesiace (nebodaj aj hodiny, minúty a sekundy) „bežia“ opačne. Ale to  už je len taký absurdný či žartovný nápad.

 

Bedrich Formánek, Nedeľná Pravda 17.5.1996

 


Roky a dni okolo začiatku nášho letopočtu: -1 označuje prvý rok pred Kristom

Obstrek

24.03.2017

Prišiel som na zastávku autobusu a ihneď som si všimol, že niečo nie je v poriadku. Postávalo tam asi dvanásť ľudí, z nich jedenásti najmenej päť metrov od ulice. Iba jeden stál tesne pri obrubníku – mal perfektný baloniak smotanovej farby, béžové nohavice, svetlohnedé topánky. Jednoducho elegán. Zbystril som pozornosť. Bolo pekné jesenné počasie, príjemne teplo, asi [...]

Čínska reštaurácia

24.03.2017

Stala sa mi takáto príhoda. Večeral som v čínskej reštaurácii istého slovenského mestečka (neviem, či by som mal prezradiť jeho názov). Pred ôsmou tam bolo len málo hostí, ale pri jednom stole sedel čínsky chlapček a intenzívne si písal domácu úlohu. Pozoroval som ho a veľmi na mňa zapôsobilo, ako bol sústredený a zaujatý písaním. Bolo jasné, že to robí rád [...]

Prechyľovanie

11.03.2017

Máme my nesporne ťažkú reč, veď ktorý Angličan by si dokázal zapamätať skloňovanie všetkých našich vzorov a výnimiek. Druhým problémom, hoci jednoduchším, je obľúbené prechyľovanie, ale všetci aspoň vedia, že ak je na konci mena -ová, alebo niekedy len -á, ide o ženu. Ten Angličan musí k menu Thatcher pripísať Mr alebo Mrs alebo Miss, prípadne Margaret alebo [...]

sunak

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie migrantov do Rwandy

23.04.2024 10:35

Migrantov by mali deportovať bez ohľadu na ich pôvod, ak prídu do Británie nelegálne.

Hasičské auto / Hasiči / Požiar / Požiarnik /

Pre požiar vo Výbornej prišli o strechu nad hlavou takmer dve desiatky ľudí

23.04.2024 10:13

Pri požiari štyroch jednoduchých stavieb sa nikto nezranil.

charkov, veža, televízna

List z Charkova: Úder na televíznu veže bolí. Ale nezlomí

23.04.2024 10:00

Vidieť ste ju mohli takmer odkiaľkoľvek v meste, bola najvyššou stavbou Charkova. Pripomínala raketu, ktorá každú chvíľu vzlietne do vesmíru.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 10:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 13935x
Priemerná čítanosť článkov: 1742x

Autor blogu

Kategórie