Založ si blog

Skrytá krása športového žargónu

Lodivod ich opustil

V dueli starej dámy proti bielemu baletu vynikla gólmanská jednotka domácich, keď zneškodnila dve penalty. Jediný úspech hostí vsieťoval vymetením pavučiny v pravom hornom rohu domácej svätyne kanonier Lasevirén po pase stopéra Lukatoniho z malého vápna do veľkého vápna. Investícia 300 miliónov eur sa oplatila. Duel sa hral v duchu fair play, hoci tvrdé jadro fanúšikov hostí v 73. minúte zastrelilo asistenta kouča domáceho tímu a arbiter bol tým nútený duel prerušiť na dve minúty. Rowdies do rána oslavovali v miestnych puboch a dnes sa už tešia na duel katolíkov s červenými diablami, v ktorom pôjde o zlato, keďže kanonieri zo San Sira sú už z hry vonku. Belasí len smutne spomínajú, ako ich nečakane opustil lodivod zo susednej Českej republiky…

 

Únavová zlomenina lebečnej kosti

Ročník Fortuna Premier League sa už chýli ku koncu, takže tímy zase čaká nákupná horúčka. Zdá sa, že prestupová sága Leonarda Nascimenta Pernambucana de Asissi Moreira, zvaného krátko Pupú, bude pokračovať. Hovorí sa o päťročnom kontrakte za 2 miliardy eur. Ako potvrdil tlačový hovorca bílých anďelú Tóno Šnajder-Trnavský, táto megahviezda je po vyliečení únavovej zlomeniny lebečnej kosti dokonale pripravená stať sa strojcom mnohých triumfov slávneho tímu. Bílí anďelé budú zase šampiňóni! Ale aby sme povedali pravdu, jeden stredopoliar na to nebude stačiť, treba nakúpiť ešte dvoch topkanonierov. Na listine pretiahnutí figuruje africká hviezda Mgum Mgum a Dilinho z Botafoga. Ten druhý si síce ešte odpykáva spravodlivý trest za návštevu miestneho salónu, ale od októbra by už mohol byť kormidelníkovi tímu k dispozícii.

 

Ofenzívny klenot Kiripichenko

Ostatný steinligový duel sa odohrával v napätej atmosfére. Išlo o veľa – o zotrvanie v top divízii. Na lavičke už sedel Mgum Mgum, ktorého angažmán začalo v septembri. Nový lodivod tímu, ináč ospevovaný futbalový mág Marcos de Caipirinha, ktorý už pritiahol do tímu niekoľko nových tvárí, vraj dohodol s kanoniermi z Londýna príchod ukrajinského ofenzívneho klenotu Kiripichenka. Jeho cena je zatiaľ predmetom tajomstva, ale v kuloároch sa špekuluje o desaťmiestnych číslach. Záujem oňho sa zvýšil po zákroku, keď hlavou zlomil talianskemu zadákovi holennú kosť. Účinkovanie v novom tíme na poste špílmachera alebo libera by mohlo znamenať jeho kariérne maximum. Vráťme sa však k ostatnému duelu. Top moment nastal v 97. minúte, keď Schweinschmecker krásne dával víťazný gól ľavou rukou. Tvrdé jadro hostí sa neodvážilo protestovať, aby ich domáce ešte tvrdšie jadro nezlikvidovalo. Ťažkoodenci nemuseli zasiahnuť a kanárici odišli s ovisnutými zobákmi. Prešli ich myšlienky na vzácne kovy.

 

Korupcia pri postrannej čiare

Osobitnou kapitolou La Liga je level arbitrov. Mnohí fans rossoneri tvrdia, že výsledky duelov sú dopredu dohodnuté na základe schváleného cenníka. Výborne pritom pomáha telekomunikácia s majiteľmi a generálnymi manažérmi cez pomocných arbitrov, ktorí napovedajú, čo sa môže, čo nesmie a čo musí. Hlavný arbiter rozdáva hosťom karty až sa práši, a keď sa mu minú žlté a červené, dôjde aj na hnedé. Výbornou pomôckou pri plnení cieľa sú penalty. Ak prvý kop z bieleho bodu náhodou nepomôže, nič nebráni jeho opakovaniu alebo aj druhému opakovaniu (pre pohyb gólmana na čiare a potom hráča vo veľkom vápne). Podstatné je, že nakoniec sa hviezdnemu centerforvardovi podarilo rozvlňovať sieť súperovej svätyne. Obecenstvo rozveselila malá epizóda, keď hlavný rozhodca udelil červenú kartu postrannému rozhodcovi, lebo ho prichytil priamo pri preberaní úplatku od pravého krídla hostí. Toto sa porieši pri zelenom stole.

 

Už z nich nebudú šampiňóni

Kormidelník Albiónu si všimol, že jeho hviezdy v troch gólových tutovkách za sebou pálili smerom k rohovej zástavke alebo do konštrukcie tribúny. Skrslo v ňom podozrenie a hlavou mu prebleskla myšlienka, že vykopne celý realizačný tím. Ďalším vyšetrovaním sa zistilo, že miestna mafia ovplyvňovala výsledky už vyše 45 rokov, čo potvrdila samovražda čiarového rozhodcu. Najviac na to doplatila skvostná kariéra robustného kanoniera kanárikov, ktorý pre manipuláciu 158 výsledkov dostal stop na dva duely. Kontumácia jedného duelu squadry azzuri znamenala koniec nádejam na 120 miliónov euro. Najcennejšie dresy si museli obliecť miestni outsideri, a miláčikovia domácich skínov nútene odpočívali. Už z nich nebudú šampiňóni.

 

Luxusná klinika ŠK Kiripolec

V prvom kole nastúpili reprezentanti helvétskeho kríža proti futbalistom galského kohúta a chlapci s dvojkrížom na hrudi proti trom korunkám. Žiaľ, galský kohút bol oslabený o poľského defenzívneho skvosta Izydora Włodzimierza Buzeka, ktorý v predchádzajúcom dueli utrpel vážnu indispozíciu v prednej časti tela pri zneškodňovaní priameho kopu súpera. Ale ani chlapci spod Tatier sa neubránili veľkej smole, keď bližšie nešpecifikované zranenie v zadnej časti tela poslalo pod sprchy už v 3. minúte vychádzajúcu hviezdu Jozefa Kováča, hoci deň predtým zvládla všetky zdravotné testy v luxusnej klinike ŠK Kiripolec. Vyzerá to tak, že zverenec lichtenštajnského lodivoda si nedobrovoľne odpočinie dlhšie časové obdobie. Ale jednoznačným hitom stredajšieho itinerára bol duel starej dámy proti červeným diablom. Úradujúci šampión zavŕšil spanilú jazdu v Serie A hanebnou porážkou. Nepomohol mu ani ospevovaný defenzívny štít Dilinho z Botafoga, ktorý si na svoje konto pripísal tri presné zásahy z pohľadu hostí. Hetrik nasúkal červený diabol, útly Arnold Blauenegger, ktorý na slávnostnú dekoráciu prišiel s vlasmi zafarbenými na modro. „Snáď farbu budem môcť neskôr odstrániť“ – uškieral sa otec dvoch nevlastných synov.

 

Australian Open

Stámilióny fans sledovali finále granslamu na zelenej tráve. Puccini práve prelobovala belgickú mamičku a diváci šaleli. Ako potvrdil tlačový hovorca mamičky, coacha to bude asi stáť hlavu. Duel sa hral v napätom prostredí, čomu podľahol aj arbiter na empajri, takže urobil niekoľko úmyselných chýb. Scarlett Puccini ťahala väčšinu duelu za kratší koniec, ale v treťom sete sa pozviechala, akoby vidina šalátovej misy jej dodávala nových síl. A čo bolo horšie, na belgickej mamičke sa stále viac prejavovala artroskopia menisku, takže musela vyhľadať pomoc homeopatika. Už sa hrá tajbrejk a Scarlett ťaží zo svojho delového servisu. Je jasné, že zvíťazí. Ale ale! Práve prehrala 3:7. Kto si odnesie ušatú trofej?

 

Skrytá krása Fínčiny

Úvod. Táto esej je trochu výnimočná. Fínčina je veľmi zaujímavý jazyk aj preto, že obsahuje vysoké percento štvorslabičných slov, na čom je dokonca založené aj odvetvie fínskej poézie. Možno, že výber mien naša staršia generácia bude pokladať za nevhodný. Máte možnosť sa vyjadriť: ak ste proti uverejneniu tohto textu, pokojne to napíšte. Ak podobných vyjadrení bude väčšina, tento blog stiahnem a prípadne ho pošlem do Kocúrkova.

Beží siedma minúta štvrťfinálového zápasu Fínsko – Francúzsko. Brankár Fínska Kurvaniemi práve vyrazil puk do pravého rohu, kde sa ho ujíma Kurvalainen a prihráva ľavému obrancovi Kurvakoskimu. Ten posiela dopredu Kurvinena, ktorý sa vyhýba francúzskemu obrancovi a nabíja Kurvamäkimu. Prenechanú prihrávku zachytáva lepšie postavený Kurvillää, ktorý prudko strieľa, ale francúzsky brankár Courvoisier vyráža puk do ľavého rohu. Tam sa zráža Kurvamäki s francúzskym obrancom. Ale čo to, čo to? Český rozhodca Václav Skurvil zastavuje hru a ide sa poradiť so svojím kolegom, Nemcom Hellmuthom Kokotom. Predstavte si, za nevinné narazenie na mantinel Skurvil s Kokotom vylučujú Kurvumäkiho! Ale pán Kokot, kam ste sa dívali? Však to bol čistý bodyček. Samozrejme, Nemec Kokot nadŕža Francúzom a Skurvil sa len prizerá. Proti kompletnej francúzskej päťke na pokyn stále pokojného severského kouča Kurvalahtiho naskakujú na ľad títo štyria jeho zverenci: Kurvasaari, Kurvalinna, Kurvola a Saku Kurvu. (Na ďalšie striedanie sú pripravení Kurvaheimo, Kurvakauko, Kurvovaara, Kurvonoja, Kurvuranta a Koskenkurva.) Hlavná trénerka slovenských hokejových reprezentantiek, ešte len 35-ročná Evička Kurevníková sedí v hľadisku, rozčúlene sleduje dianie na ľade a spravodlivo kričí: Kokotovi mrkvu!

 

Prevzaté od veľkého brata

Ve středu hřiště si pro faul došel Plašil a Češi okamžitě rozehráli. Nicméně balón poslali směrem k Čechovi.

Kolář vyfasoval druhou žlutou kartu a musel opustit hrací plochu. Český fotbalista fauloval úplně zbytečně.

Piťkin ze své levačky vyslal jedovatý pokus, ale trefil pouze tyčku. Gólman Čech všechno jistil.

Jan Žižka po zákroku Antonína Dvořáka v 60. minutě vlétl v rychlosti do mantinelu a opustil led na nosítkách s vyraženým okem.
Veřejné rozloučení s tragicky zesnulými reprezentanty se uskuteční v Praze na Staroměstském náměstí, kde hokejisté s fanoušky tradičně slaví své největší úspěchy. Těla nebudou vystavena, ale převezena přímo do místa bydliště.
Následovat budou krátké proslovy a mše, kterou odslouží arcibiskup Don Dominik. Po státní hymně se budou moci s hokejisty rozloučit také lidé.

 

(Bedrich Formánek, originál, uverejnené na blogu 10.1.2017)

 

Obstrek

24.03.2017

Prišiel som na zastávku autobusu a ihneď som si všimol, že niečo nie je v poriadku. Postávalo tam asi dvanásť ľudí, z nich jedenásti najmenej päť metrov od ulice. Iba jeden stál tesne pri obrubníku – mal perfektný baloniak smotanovej farby, béžové nohavice, svetlohnedé topánky. Jednoducho elegán. Zbystril som pozornosť. Bolo pekné jesenné počasie, príjemne teplo, asi [...]

Čínska reštaurácia

24.03.2017

Stala sa mi takáto príhoda. Večeral som v čínskej reštaurácii istého slovenského mestečka (neviem, či by som mal prezradiť jeho názov). Pred ôsmou tam bolo len málo hostí, ale pri jednom stole sedel čínsky chlapček a intenzívne si písal domácu úlohu. Pozoroval som ho a veľmi na mňa zapôsobilo, ako bol sústredený a zaujatý písaním. Bolo jasné, že to robí rád [...]

Prechyľovanie

11.03.2017

Máme my nesporne ťažkú reč, veď ktorý Angličan by si dokázal zapamätať skloňovanie všetkých našich vzorov a výnimiek. Druhým problémom, hoci jednoduchším, je obľúbené prechyľovanie, ale všetci aspoň vedia, že ak je na konci mena -ová, alebo niekedy len -á, ide o ženu. Ten Angličan musí k menu Thatcher pripísať Mr alebo Mrs alebo Miss, prípadne Margaret alebo [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 13888x
Priemerná čítanosť článkov: 1736x

Autor blogu

Kategórie