Založ si blog

O JAZYKU TROCHU INAK

Nakoľko v súčastnosti sa častokrát stretáme s vadnými slovami, pre užívateľov sa doporučuje zahájiť rýchlokurz spisovnej slovenštiny, a síce pod názvom Hviezdoslavove pero. Bude pozostávať z celkom 10 lekcií, ovšem, v prvom odstavci sa bude jednať o slová začínajúce na písmeno A. Napríklad akonáhle.

Slovenčina je vynikajúci jazyk, vhodný na prózu, poéziu, odborné a vedecké texty, humor a preklady, schopný s neprebernými nuansami výrazových a štylistických prostriedkov vyjadrovať najrôznejšie myšlienky či city.

Bohužiaľ, prakticky s istotou možno povedať, že úroveň písaných aj hovorených prejavov v posledných rokoch klesá. Darmo sa jazykovedci usilujú, píšu do rubrík, rozhlasu aj televízie, opakujú známe poučky a prinášajú nové poznatky, počet chýb rastie, a to nielen v bežnom styku, ale aj v prejavoch novinárov, pracovníkov rozhlasu a televízie, pedagógov, vedcov, nízko aj vysoko postavených politikov a dokonca aj hercov. Je až neuveriteľné, koľko chýb sa vyskytuje v rozličných monológoch, dialógoch a pri okrúhlych stoloch, nie zriedka v novinách, časopisoch, knihách alebo vysokoškolských skriptách. A už nehovoriac o zápisniciach, dotazníkoch, reklamách a podobných písaných textoch, zrejme neprechádzajúcich jazykovou redakciou.

Kde je príčina tohto stavu a čo s ním robiť?

Dajme tomu, že v novinách, rozhlase a televízii bola poznámka o tom, že je správne slovné spojenie predstavenie sa začína a nesprávne predstavenie začína. Aké sú možnosti?
a) Ten, kto ignoruje médiá, alebo aspoň nesleduje podobné poznámky, informáciu nedostane, a je veľmi pravdepodobné, že nevie, čo je správne.
b) Informáciu dostane, ale nemá o ňu záujem (povie nespisovne: čo nás tu masírujú s takými blbosťami) a ďalej hovorí nesprávne.
c) Informáciu dostane, zamyslí sa nad ňou, ale zabudne, a na druhý deň povie: Môj pracovný čas končí o piatej.
d) Informáciu dostane, ale pod vplyvom opakovaných napísaných a hovorených chýb iných osôb ostane pri svojich návykoch.
e) Informáciu dostane a pre neho nový poznatok ihneď začne používať.
Nerobil som výskum a neviem, koľko percent ľudí patrí do jednotlivých kategórií a-e, isté však je, že súhrnné percento prvých štyroch kategórií pomaly stúpa (a to akoby napriek známemu zákonu o štátnom jazyku). Domnievam sa preto, že príčina väzí predovšetkým v samotných používateľoch jazyka. A pokiaľ ide o možnosti zlepšenia, vychádza mi to na tri:
1. Zintenzívniť pôsobenie učiteľov slovenčiny na žiakov, a pracovníkov Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV na verejne vystupujúcich ľudí.
2. Zaviesť povinnú jazykovú redakciu všetkých textov určených pre širšiu, ale aj užšiu verejnosť.
3. Zmieriť sa s uvedeným trendom a doterajšie „nesprávne“ slová alebo slovné spojenia kodifikovať ako „správne“.
Návrh 3 budú odborníci pokladať iste za kacírsky, ale ja ako amatér (po rusky ľubiteľ) si myslím, že sa preň nájdu historické aj logické odôvodnenia. Veď jazyk sa ustavične vyvíja, pod vplyvom najrozličnejších okolností preberá prvky z nárečí a iných jazykov (príbuzných aj nepríbuzných), čo nakoniec vedie k tomu, že niektoré zmeny sa časom ustália a potvrdia – a vyjde ďalšie vydanie Krátkeho slovníka slovenského jazyka, alebo Pravidiel slovenského pravopisu.

Tak, ako sme si pred pár rokmi zvykli na nové slovo hovorca, iste by sme si vedeli zvyknúť aj na nakoľko, tým skôr, že sú naň už teraz zvyknuté desaťtisíce Slovákov, nakoľko ho dennodenne počúvajú z úst stoviek spolupracovníkov, rečníkov, komentátorov a iných prejavcov.

Nemali by sa k týmto otázkam vysloviť kompetentní pracovníci, ale aj verejní používatelia slovenského jazyka? A nebolo by naozaj od veci, po dôkladnom zmapovaní a zhodnotení celkového stavu, prikročiť k určitým závažnejším rozhodnutiam, týkajúcim sa ďalšieho vývoja slovenského jazyka?

V poslednom odstavci prišla na radu varianta s písmenom Z. A zrovna s tým by sme mohli naše pojednanie tiež aj zabaliť. Kupredu s heslom: „Zbavte sa svojích zlozvykoch!“

(Bedrich Formánek, Sme 19.12.1998)

Obstrek

24.03.2017

Prišiel som na zastávku autobusu a ihneď som si všimol, že niečo nie je v poriadku. Postávalo tam asi dvanásť ľudí, z nich jedenásti najmenej päť metrov od ulice. Iba jeden stál tesne pri obrubníku – mal perfektný baloniak smotanovej farby, béžové nohavice, svetlohnedé topánky. Jednoducho elegán. Zbystril som pozornosť. Bolo pekné jesenné počasie, príjemne teplo, asi [...]

Čínska reštaurácia

24.03.2017

Stala sa mi takáto príhoda. Večeral som v čínskej reštaurácii istého slovenského mestečka (neviem, či by som mal prezradiť jeho názov). Pred ôsmou tam bolo len málo hostí, ale pri jednom stole sedel čínsky chlapček a intenzívne si písal domácu úlohu. Pozoroval som ho a veľmi na mňa zapôsobilo, ako bol sústredený a zaujatý písaním. Bolo jasné, že to robí rád [...]

Prechyľovanie

11.03.2017

Máme my nesporne ťažkú reč, veď ktorý Angličan by si dokázal zapamätať skloňovanie všetkých našich vzorov a výnimiek. Druhým problémom, hoci jednoduchším, je obľúbené prechyľovanie, ale všetci aspoň vedia, že ak je na konci mena -ová, alebo niekedy len -á, ide o ženu. Ten Angličan musí k menu Thatcher pripísať Mr alebo Mrs alebo Miss, prípadne Margaret alebo [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 13930x
Priemerná čítanosť článkov: 1741x

Autor blogu

Kategórie